Lactose- glutenvrije ovenschotel

Ik heb ooit in een blad (het is zo lang geleden dat ik echt niet meer weet welk blad) een lekkere ovenschotel gevonden, onze kinderen waren nog thuis en vonden het toen ook al heel lekker.
Het is nu zo aangepast dat het lactose- gluten- en suikervrij is en ook nog eens koolhydraatarm. Dit recept is genoeg voor 6 personen.

Ingrediënten:
750 gr knolselderij of pastinaak (vind je dit niet lekker dan aardappelschijfjes maar het is dan niet koolhydraat arm meer)
750 gr sperziebonen
150 gr gerookte kip vleeswaren of spek
2 el olijfolie
1 ui
1 teen knoflook
300 gr runder- of kippengehakt
250 gr tomaten
1 thl tijm
Voor de saus:
30 gr wajang boter
25 gr boekweit of havermeel (of ander glutenvrij meel)
4 dl rijst- of amandelmelk (of ander lactosevrije melk)
nootmuskaat, peper
eventueel zout
150 gr geraspte belegen kaas (vanaf belegen kaas is het lactosevrij)

Bereiding:
1. Knolselderij of pastinaak schillen en in dunne plakjes snijden, de knolselderij plakjes in zessen of achten snijden, een pan water opzetten als het water kookt de pastinaak of knolselderij blancheren in 2 minuten en afspoelen met koud water.
2. Sperziebonen in 10 minuten beetgaar koken. Plakjes vleeswaren krokant bakken in koekenpan ( kip in een klein beetje olie of de spek in een droge koekenpan).
3. Ui pellen en snipperen, knoflook pellen, olie verhitten ui en de geperste knoflook ong. 10 minuten bakken dan het gehakt erbij en rul bakken. Ondertussen de tomaten in blokjes snijden (als je het lekkerder vindt kun je ze eerst nog ontvellen in kokend water) dan de blokjes bij het gehakt en meebakken, tijm erbij en 10 minuten zachtjes laten pruttelen tot een dikke saus.
4. Boter smelten in een steelpan, het meel erbij doen en 3 min zachtjes bakken onder voortdurend roeren want het moet niet bruin worden. Daarna de melk er al roerend bijgieten, saus aan de kook brengen en even door laten koken, op smaak brengen met peper, zout en nootmuskaat.
5. Oven voorverwarmen op 180 °C. Een ingevette ovenschaal met laagjes vullen; pastinaak of knolselderij, gehaktsaus, uitgebakken vleeswaren, boontjes, dit blijven herhalen totdat het op is, met de pastinaak of knolselderij eindigen en dan de bechamelsaus erover gieten en met kaas bestrooien. Schotel in het midden van de oven ± 45 minuten bakken.

Lekker met een salade erbij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *