Spitskool pastei

Weer eens wat anders dan gekookte of gewokte spitskool, het is heel goed van tevoren klaar te maken dus ideaal voor het weekend.
Als je bezoek krijgt of een wandeling wilt maken kun je de pastei zo in de oven kunt zetten.
Iets te drinken pakken en genieten van de geuren die door je huis trekken. Na 30 minuten kun je genieten van een bordje spitskool pastei.

Ingrediënten:
1 spitskool
1 teen knoflook
olijfolie
1 doosje champignons
1 ui
150 gr ham of walnoten (als je een vegetarische versie wilt)
180 gr bloem
laurierblaadje
5 eieren
50 ml (rijst)melk
200 ml crème fraise
1 thl baking soda
2 thl azijn
zout en peper
150 gr gerapte kaas

Bereiding:
1. Snijd de kool door en verwijder de middenstronk. Snijd de kool heel fijn in reepjes.
2. Verhit de olijfolie in een pan en snipper de ui, doe dit met de gesneden kool in een pan, pers de knoflook boven de pan en bak het geheel ongeveer 5 minuten, voeg naar smaak zout en peper toe en laat de kool afkoelen.
3. Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Verhit in een andere pan een scheutje olijfolie en bak de champignons kneus het laurierblaadje en bak het samen ongeveer in 5 minuten bruin. Zet apart.
4. Snijd de ham in blokjes of hak de walnoten grof. Verwarm de oven voor op 180° C of een heteluchtoven op 160º C. Vet een springvorm in en bestuif met bloem.
5. Klop de eieren met de melk, bloem en de crème fraise tot een glad beslag , meng in een apart bakje de baking soda met de azijn en roer het dan pas door het beslag.
6. Schenk een dikke helft van het beslag in de springvorm, verdeel dan de kool over het beslag, daarna de champignons en vervolgens de ham of de walnoten, giet de rest van het beslag over de ham en strooi als laatste de geraspte kaas over de pastei.
7. De pastei moet 50 minuten* in de oven bakken en 15 minuten in de vorm afkoelen voordat je hem aansnijdt.
8. Een puntje spitskool pastei met wat rauwkost en een dressing op het bord en genieten maar!

* Als je het wilt voorbereiden voor `s avonds of een dag later bak je hem 35- 40 minuten voor( het beslag moet gestold zijn) bewaar hem afgedekt in de koelkast, voor dat je hem wilt serveren 20 minuten in een voorverwarmde oven bakken en even laten staan voordat je hem aansnijdt.

2 gedachten over “Spitskool pastei

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *